poniedziałek, 28 października 2013

Herbata

Idzie zima powolnymi krokami, czego jeszcze na tą chwilę nie widać, bo pogoda jest piękna jak na tą porę roku.
Każdy z nas lubi rozgrzewać się herbatą różnego rodzaju, więc spróbowałam zebrać trochę w całość właściwości tego napoju i jego wpływ na nas.
Tutaj znajduję się większość rzeczy jaką udało mi się nagromadzić.







 Wszystkie herbaty pochodzą z liści tej samej odmiany rośliny herbacianej. Herbaty różnią się między sobą czasem zbioru, sposobem suszenia i przetwarzania

Główne związki występujące w herbacie to:
Teina - jest to odpowiednik występującej w kawie kofeiny. Wykazuje właściwości pobudzające i wzmacnia koncentrację.
Tanina - jest to garbnik wiążący i osłabiający działanie teiny, przez co napar zyskuje właściwości uspokajające.
Flawonoidy (polifenole) - mają one silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność wiązania metali, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Teanina - jest to aminokwas, który wpływa na obniżenie ciśnienia oraz stymuluje procesy mózgowe, dzięki czemu jednocześnie uspokaja i relaksuje oraz pozwala na zachowanie koncentracji. Związek ten w naturze występuje jedynie w liściach herbaty.
Witaminy: B1, B2, A, C i K.
Minerały: fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk.

Herbata zielona
  • Zapobiegają i hamują rozwój wielu nowotworów
  • Posiadają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • Obniżają poziom cholesterolu
  • Przeciwdziałają stresom
  • Chronią przed zawałem serca
  • Hamują próchnicę
  • Korzystnie działają w przypadku nadciśnienia tętniczego
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Mają wybitne właściwości przeciwwrzodowe
  • Chłodny napar z zielonej herbaty polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek
  • Polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność soku żołądkowego
  • Herbata zielona jest świetnym antyoksydantem
  • Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • łagodzi dolegliwości związane z reumatyzmem
  • źródło L-teaniny zielona herbata jest dobrą, naturalną alternatywą dla środków uspokajających

Zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy: C, E, K, witaminy B1, B2, B5, K, PP, a także związki i sole mineralne. 
Zawarte w zielonej herbacie katechiny zapobiegają i łagodzą stany zapalne jamy ustnej. Zawarte w niej polifenole stymulują organizm, regulując procesy trawienne i przyspieszając przemianę tłuszczu w energię.

Wiadomości na temat parzenia, zależnie od tego jak parzymy herbatę zieloną, to takie przybiera ona właściwości:
Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Czarna herbata

Kubek czarnej herbaty (240 ml) zawiera około 50 mg kofeiny, podczas gdy zielona herbata zawiera około 30 mg kofeiny. Więcej niż 4–5 kubków czarnej herbaty dziennie może wywołać krótkoterminowe negatywne skutki uboczne kofeiny. Należą do nich:
  • ból głowy,
  • nerwowość,
  • zaburzenia snu,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • drażliwość,
  • nieregularne bicie serca,
  • drżenie,
  • zgaga,
  • zawroty głowy,
  • dzwonienie w uszach.
  • spożycie zbyt dużej ilości herbaty może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia; podobnie jak kawa
  • ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny)
  • nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet
  • gotowana herbata może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
  • herbata może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację teiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie
  • spożycie dużej ilości herbaty może zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób serca

Większość osób pijących jedną czy dwie filiżanki czarnej herbaty dziennie nie powinna zaobserwować żadnych znaczących negatywnych skutków ubocznych.
Badania wykazują także negatywne skutki picia herbaty, ale dotyczą przypadków spożywania herbaty zbyt mocnej lub w zbyt dużych ilościach. Może ona podrażniać żołądek. Lepiej nie pić herbaty w trakcie posiłków - zawarte w niej fityniany zmniejszają przyswajanie przez organizm żelaza, co wiąże się z ryzykiem wystąpienia anemii, a także powoduje zażółcenie zębów.
Poza tym negatywne skutki nadużywania teiny są takie same jak nadużywanie kofeiny. Dlatego nie powinno się wypijać więcej niż jeden litr herbaty dziennie.

Herbata, a ciąża

Myślę, że warto przeczytać ten artykuł jeżeli spodziewamy się dzidziusia i chcemy dla niego jak najlepiej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz